Od 24. do 29. travnja sudjelovali smo u provedbi prve faze projekta Urban Steps for Resilient Future u Turskoj. Trening je organizirala radna skupina za Alternativnu urbanizaciju Mreže za suradnju i razvoj Istočne Europe (Cooperation and Development Network Eastern Europe).

U sklopu projekta preko 30 sudionika iz 16 istočnoeuropskih zemalja okupilo se u Istanbulu. Dio njih činili su iskusni urbani aktivisti dok su ostali bili novi u temi alternativne urbanizacije. Cilj treninga bio je osposobiti mlade ljude za analizu svojih gradova i provedbu lokalnih akcija s ciljem poboljšanja svojih zajednica.

Kroz prvi dio treninga sudionici su u neformalnoj atmosferi upoznati s ulogom inkluzije u gradu te s konceptom commonsa o kojem je govorio Dirk Holemans, direktor zelenog think-tanka Oikos i gradski vijećnik u Gentu.

U drugom dijelu treninga sudionici su se podijelili u dvije grupe. Prva grupa bavila se zagovaranjem te je oformila urbani manifest s popisom zahtjeva mladih za bolje gradove. Druga je grupa učila o projektnom menadžmentu te je stvorila okvire za regionalne akcije koje će održati u četiri regije.

Regionalni trening koji uključuje Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, i Crnu Goru održat će se u Beogradu u srpnju. Regionalna razina projekta osposobit će sudionike da razviju ideje za lokalne akcije u svojim gradovima, a sudjelovanje na međunarodnoj razini projekta (koja se odvila u Turskoj) nije preduvjet za prijavu.

Autor: Luka Gudek | Fotografije: Cooperation and Development Network Eastern Europe