Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, i ove, 2016. godine smo sudjelovali u Zelenoj čistki. Zelena čistka je najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, akcija gdje se nastoji očistiti divlja odlagališta otpada i upozoriti na nužnost pravilnog odlaganja otpada i važnosti čiste prirode. Prva ovakva akcija se u Hrvatskoj održala 2012. godine, a Zeleni prozor sudjeluje od 2013. godine.

Sunčano subotnje jutro dočekalo je nekoliko članova Zelenog prozora na okretištu Savskom mostu. Ove godine naša lokacija za čišćenje je bilo područje oko Jadranskog i Savskog mosta. Na prvi pogled se činilo da nema puno posla i da ćemo vrlo brzo biti gotovi, pogotovo jer je uz Zeleni prozor ondje bilo i još nekoliko udruga/skupina.

Na samom početku...

Na samom početku…

Nakon što smo pročešljali nasip između Jadranskog i Savskog mosta i napunili dvije vreće smeća, naišli smo na „blago“. To se blago nalazilo između ruševne kućice i samog okretišta tramvaja. Tu smo još na napunili petnaestak velikih vreća za smeće raznim otpadom, od papira, kartonske ambalaže, plastike i staklenih boca i bočica do metala, starih roleta, vodokotlića, građevinske armature, hrđavih kanta od boje, raznih poluraspadnutih odjevnih predmeta i metala.

Prije

Prije

Poslije

Poslije

Zadovoljni ovogodišnjom čistkom, planiramo već i sljedeću!

Tak' je to na kraju izgledalo

Tak’ je to na kraju izgledalo

A poslije smo se i podružili

A poslije smo se i podružili