Kao i prošle godine Dan planeta Zemlje obilježili smo sudjelujući na Zelenoj čistki, pokretu kojim volonteri diljem Hrvatske nastoje očistiti otpad iz svih dijelova okoliša te podići svijest o važnosti čistog okoliša i brige o njemu. Ovo je treća godina održavanja ove globalne akcije u Hrvatskoj.

Zeleni prozor je ponovno čistio na lokaciji Jarun zajedno s još dvije skupine volontera. U središnjem dijelu šume napunili smo 57 velikih vreća smećem te iznijeli dio krupnog otpada dok velika zatečena količina krupnog otoka nije mogla biti iznesena te je prijavljena organizacijskom odboru Zelene čistke. Među pokupljenim otpadom prevladavale su plastični predmeti, knjige, tepisi i stara odjeća što je samo potvrdilo prošlogodišnju pretpostavku da je ova šuma masovno odlagalište kućnog otpada o čemu se, izuzev u ovakvim akcijama, ne vodi dovoljna briga.

Jedno odlagalište prije čišćenja

Jedno odlagalište prije čišćenja

Drugo odlagalište u procesu čišćenja

Drugo odlagalište u procesu čišćenja

Vreće sa smećem u transportu iz šume

Vreće sa smećem u transportu iz šume

Ono prvi odlagalište nakon čiščenja

Ono prvo odlagalište potkraj čišćenja

Ponosni smo na odrađeni dio posla, no čini se da bi za potpuno čišćenje ove šume bilo potrebno znatno više od jedne Zelene čistke i tri volonterska tima.

Nakon čišćenja

Nakon čišćenja