Iako je Dan planeta Zemlje prvi put predstavljen na konferenciji UNESCO-a još 1969. godine kada je konstruirana i zastava Zemlje, on se prema Ujedinjenim nacijama službeno održava od 1992. godine kad je na UN-ovoj Konferenciji o okolišu i razvoju u Riu de Janeiro napokon usklađen program za promicanje održivog razvoja.
.
Dan planeta Zemlje
Naime, na UNESCO-voj konferenciji u San Franciscu 1969. godine aktivist John McConnell predložio je da se 21. ožujka na proljetni ekvinocij ubuduće obilježava dan planeta Zemlje. Godinu dana kasnije američki senator Gaylord Nelson inspiriran environmentalizmom i studentskim antiratnim pokretom pozvao je prije svega učenike i studente, ali i sve građane na tzv. okolišni poučni forum 22. travnja na koji se odazvalo više od 20 milijuna ljudi u SAD-u nakon čega se taj dan nastavio obilježavati svake godine pod imenom Dan planeta Zemlje.
Do 1990. godine na taj se nadnevak dan planeta Zemlje počeo obilježavati u više od 140 zemalja, a u mnogima je obilježavan ne samo dan već tjedan planeta Zemlje. Tek je 2009. godine na prijedlog bolivijske vlade 22. travnja u kalendaru Ujedinjenih nacija označen kao Međunarodni dan majke Zemlje. 2010. godine William Wallace osmislio je himnu za dan planeta Zemlje prema van Beethovenovoj Odi radosti iz njegove 9. simfonije. Riječi himne su:
.
Joyful joyful we adore our Earth in all its wonderment
Simple gifts of nature that all join into a paradise
Now we must resolve to protect her
Show her our love throughout all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
Now we must resolve to protect her
Show her our love throughout all time
With our gentle hand and touch
We make our home a newborn world
.
Uz Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj se održava Zelena čistka, pokret kojim volonteri diljem Hrvatske nastoje očistiti otpad iz svih dijelova okoliša te podići svijest o važnosti čistog okoliša i brige o njemu. Ideja o čišćenju okoliša nastala je kroz pokret Let’s do it u Estoniji 2008. godine gdje se okupilo 50 000 građana kako bi očistili tisuće tona ilegalno odloženog otpada iz šuma, naselja i oko cesta u samo pet sati. Iste godine akcija je održana i u Latviji i Litvi, a svake godine poslije sve se više država priključivalo pokretu i održavalo akcije čišćenja okoliša. Hrvatska je prvu akciju održala 21. travnja 2012. godine, a ovogodišnja Zelena čistka organizirana je 20. travnja.
.
Zelena čistka
Divlje odlagalište otpada Jarun
U ovogodišnjoj čistki po prvi put sudjelovao je i Zeleni prozor. Dodijeljena nam je šuma na Jarunu gdje smo bili zajedno s još tri skupine volontera. S obzirom na veličinu šume, volonteri iz Zelenog prozora i Kluba studenata geografije zajedno su očistili jugoistočni dio šume napunivši preko 70 velikih vreća otpadom pronašavši pritom bačene elektroničke opreme za tri vreće. Osim elektroničke opreme, na hrpama smo pronašli velik broj odjevnih predmeta, prekrivače, konzerve, plastične i staklene boce i, naravno, goleme količine plastičnih vrećica iz čega možemo zaključiti da se radi o masovnom odlagalištu kućanskog otpada, a o čemu se očito ne vodi briga. U konačnici smo ponosni na posao koji smo odradili i nadamo se da dogodine neće biti potrebno vraćati se na lokacije koje su očišćene ove godine.
.
Zelena čistka