Od 4.-8. ožujka 2019. godine održan je ovogodišnji studijski posjet Bruxellesu u sklopu European Green Activists Training (EGAT) treninga, kojeg organizira Zelena europska zaklada (Green European Foundation) s ciljem predstavljanja institucija Europske unije, organizacija civilnog društva i zelenih aktivista.

Cilj studijskog posjeta bio je na jednom mjestu okupiti sve sudionike nacionalnih treninga održanih u Finskoj, Malti, Češkoj i Hrvatskoj te dodati europsku dimenziju postojećim treninzima održanima na nacionalnoj razini. Sudionici su dobili priliku steći praktične vještine, kao što su pregovaranje i umrežavanje, a naučili su i kako utjecati na nacionalnu i europsku politiku.  

Nakon prvog dana predviđenog za međusobno upoznavanje, sudionici su drugi dan proveli u posjeti Europskom parlamentu, gdje su imali priliku upoznati neke od zastupnika i naučiti nešto više o institucijama Europske unije te njihovoj povijesti kroz vođene ture u Parlamentariumu i Kući Europe.

Treći i četvrti dan bili su predviđeni za radionice na temu budućnosti EU i njenih institucija te lobiranja, a kroz debatu je potaknuta argumentirana rasprava na razne aktualne teme.

Nakon završetka studijskog posjeta Bruxellesu, drugog po redu na kojem su sudjelovali mladi iz Hrvatske, možemo zaključiti kako nam je pružen još jedan nezaboravan tjedan, koji je zasigurno utjecao na osobni i profesionalni razvoj sudionika!

(Fotografije: GEF – Green European Foundation, Privatna arhiva)