Od 22.-30. srpnja 2018. godine, Forum za održivi razvoj Zeleni prozor bio je domaćin međunarodnog ljetnog kampa pod nazivom Fighting for Our Common Planet, održanom u Selcu. Ovaj ljetni kamp organizirala je Federacija mladih europskih Zelenih (Federation of Young European Greens  – FYEG), uz dodatnu podršku Europske zaklade za mlade Vijeća Europe (European Youth Foundation of Council of Europe – EYF) i Zelene europske zaklade (Green European Foundation – GEF).

Glavna tema su bila prirodna zajednička dobra i njihovo održivo, inkluzivno i participativno održavanje. Tijekom ljetnog kampa, održane su mnoge diskusije, interaktivne debate i simulacije, s ciljem osnaživanja kapaciteta i obrazovanja mladih ljudi o tome što su točno zajednička dobra, koja je veza prirodnih zajedničkih dobara i participacije mladih, te kako zagovarati prirodna zajednička dobra. Uz članove naše Udruge i ostale predavače, ljetnom kampu su nazočili i doprinijeli i predstavnici hrvatskih institucija: Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Instituta za političku ekologiju te udruge Eko Kvarner.

Ljetni kamp je okupio oko 50 mladih osoba između 16 i 35 godina s prebivalištem u jednoj od članica Vijeća Europe ili Bjelorusiji. Uz produktivne sesije, sudionici su otkrili ljepote hrvatske obale, oformili nova prijateljstva, partnerstva i izmijenili primjere dobre prakse zaštite i zagovaranja okoliša. Za mali uvid u pozitivnu atmosferu FYEG-ovog ljetnog kampa, pogledajte galeriju ispod!

Autor: Kaja Pavlinić

Fotografije: Federation of Young European Greens