Od 11. do 15. srpnja u Beogradu smo sudjelovali na regionalnom treningu projekta Urban Steps for Resilient Future. Događaj je organizirala radna grupa za Alternativnu urbanizaciju Mreže za suradnju i razvoj Istočne Europe (Cooperation and Development Network Eastern Europe). U treningu su sudjelovali naši članovi Marko Todorović i Luka Gudek.
U sklopu treninga, 12 mladih aktivista iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore formirali su ideje za provođenje lokalnih akcija u svojim gradovima. U tu svrhu, sudionici treninga prošli su kroz radionice izrade PEEST analize, projektnog menadžmenta te izrade budžeta. Također, kroz trening su sudionici razmjenjivali iskustva iz svojih organizacija te znanja o inicijativama mladih u regiji.
Do kraja programa, sudionici su u četiri državna tima razvili detaljne okvire akcija koje planiraju provesti u svojim gradovima. Okviri lokalnih akcija pokrivali su ideju izrade murala, osnivanja centra za mlade, programa osvješćivanja važnosti recikliranja te sustava dijeljenja korištene odjeće. Cilj razvijenih ideja je stvoriti pozitivne promjene u urbanim sredinama kojima će mladi preuzeti javne prostore.
U sklopu projekta dodjeljivat će se financijske potpore za provedbu projekata na temelju natječaja i odluke koordinacijskog tima iz prve razine treninga u Istanbulu. Provedba lokalnih akcija očekuje se u rujnu i listopadu.

Autor: Luka Gudek | Fotografije:  Forum za održivi razvoj Zeleni prozor i Zelena omladina Srbije