Zelena europska zaklada  (Green European Foundation), u suradnji sa udrugom Forum za održivi razvoj Zeleni prozor i Mrežom za suradnju i razvoj Istočne Europe (Cooperation and Development Network Eastern Europe), organizirala je trodnevni nacionalni trening za 20 sudionika u sklopu projekta „European Green Activists Training“ (EGAT). Trening je održan od 20. do 22. listopada 2017. godine u Domu Crvenog križa u parku prirode Medvednica.

Kroz nacionalni trening, sudionici su upoznati sa radom institucija Europske unije, načinom funkcioniranja lokalne samouprave, osnovama zelene politike i koncepta održivog razvoja, te su, kroz diskusije sa predstavnicima lokalne vlasti, raspravljali o mogućnostima uključivanja u vlastitu lokalnu zajednicu i izgradnju zelenijeg i pravednijeg društva.

Osim Hrvatske, u sklopu EGAT projekta organizirani su i nacionalni treninzi u Finskoj, Mađarskoj, Češkoj i Malti. Nakon nacionalnih treninga, predviđeno je putovanje i zajednički posjet sudionika iz svih partnerskih država institucijama Europske unije u Bruxellesu.

Glavne teme nacionalnog treninga bile su Europska unija i njena povijest, institucije i problemi, Brexit, prednosti i mane GMO, klimatske promjene, migracije, te upoznavanje sa načinom funkcioniranja lokalne samouprave i metodama poticanja participacije mladih u lokalnoj zajednici.

Više informacija o samom treningu i projektu možete pronaći na:

http://gef.eu/project/european-green-activists-training/

https://www.cdnee.org/european-green-activist-training-croatia/