Ovo ljeto smo imali čast biti domaćini ljetnom kampu CDN-a “Regenerate Europe! Youth Activism, Political Participation & Direct Democracy” koji se održao u planinarskom domu Jankovac na Papuku od 10. do 16. kolovoza. Kamp je okupio 60 sudionika iz 27 zemalja s ciljem poticanja dijaloga između mladih i zelenih organizacija koje su članice mreže CDN-a s organizacijama koje su, svaka na svoj način, bile inicijatori ili sudionici velikih društvenih pokreta diljem Europe – na Islandu, u Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Hrvatskoj.
Članovi organizacijskog tima iz Švedske, Srbije, Moldavije, Hrvatske i Italije su se potrudili postaviti okvir programa koji je dopustio sudionicima da dijele iskustva aktivizma iz svojih zemalja, analiziraju probleme s kojima se susreću kada pokušavaju koristiti postojeće kanale političke participacije te dekonstruiraju principe liberalne demokracije koji ograničavaju participaciju građana i mogućnost promjene društva i sistema.
Panel diskusija pod nazivom “Direct Democracy in Existing Systems: The Strange Case of Referenda” s panelistima Đurom Caporom (Srđ je naš!), Tomislavom Domesom (Pravo na grad) i Krassinom Demirevom (Federation of Young European Greens) u isto vrijeme je inspirirala sudionike s primjerima kreativnih i promišljenih kampanja te ih frustrirala jer usprkos golemom trudu uključenih inicijativa i samih građana njihova volja i javno dobro koje žele obraniti nisu uzeti u obzir te su im postavljene brojne formalno-institucionalne prepreke od strane “demokratskog sistema” i ostalih političkih aktera. Sudionici su se nakon panela u radionicama mogli detaljnije posvetiti jednoj od tema: europskim građanskim inicijativama (European Citizen Initiatives) – prvom transnacionalnom direktnodemokratskom oruđu, strategijama javnog zagovaranja na primjeru kampanja Prava na grad te pretvaranju grassroots pokreta u političke stranke na primjeru Srđ je grad i stranke Za grad.
Podrška sudionika ljetnog kampa inicijativi Srđ je naš!

Podrška sudionika ljetnog kampa inicijativi Srđ je naš!

Kada politička participacija u okvirima pravnog sistema zakaže, kao što je bio slučaj s referendumima spominjanim na panelu, vrijeme je za građanski neposluh i borbu drugim sredstvima o čemu je bilo riječi u dijelu programa nazvanom “Europe in Flames” gdje su aktivisti koji su sudjelovali u obrani Gezi parka u Istanbulu, okupacijama sveučilišta u Mađarskoj i Hrvatskoj, društvenim pokretima na Islandu i recentnim pobunama u Armeniji dijelili svoja iskustva iz prve ruke i motivirali i potaknuli ostale sudionike da podijele iskustva iz svojih zemalja i prepoznaju potencijal za jačanje sličnih društvenih pokreta u njihovim zemljama. Uz sve sistemske prepreke emancipacijskim pokretima prepoznata je i tendencija jačanja ekstremno desnih i nacionalističkih grupacija diljem Europe kao alarmantna činjenica. Sličnosti između problema s kojima se susreću mladi, ali i svi građani zemalja zapadne, srednje, istočne, jugoistočne Europe, Kavkaza i ostalih postsovjetskih zemalja pokazuju da su demokratski deficit, korupcija i populizam samo simptomi sistemskih problema koji nije lako rješiti te je internacionalna solidarnost i povezivanje pokreta nužan preduvjet za njihovo rješavanje. Jedna od dubljih diskusija koja je proistekla iz dijeljenja različitih iskustava se većim dijelom bavila policijskim tretmanom (politički) aktivnih građana i strategijama koje država koristi da zadrži svoj monopol na silu i oslabi svaki otpor građana i zahtjeve za otvorenijom političkom participacijom. Tijekom ove rasprave postali smo svjesniji snažne diskrepancije između organizirane i strukturirane moći države i struktura postojećeg sistema te spontanih i samoorganizirajućih pokušaja građana da joj se odupru.
Prostore za slobodu i samo-organizaciju smo pokušali rekreirati u malom tijekom ovog kampa. Svi zainteresirani sudionici su imali priliku vlastitom kreativnošću i radom doprinjeti stvaranju programa kampa, prenositi svoje znanje drugima i motivirati ih pričama o svojim uspjesima, ali i neuspjesima. Neke od tema predavanja i radionica koje su održali sudionici bile su rod i politička participacija, direktna akcija, nenasilna komunikacija, ekološki pragmatizam, open source u direktnoj demokraciji i aktivizmu, uporaba društvenih mreža i medija u aktivizmu, entomofagijom do održive industrije hrane te brojne druge teme koje su zauzimale i velik dio neformalnog dijela kampa. Na primjer, sudionici koji su se okupili u radnu skupinu za role playing games prepoznali su potrebu grupe da se na zabavan način obračuna sa teškim temama političkog populizma na izborima ali i s vlastiim frustrirajućim iskustvom pri pokušaju postizanja konsenzusa u tako brojnom i raznolikom sastavu. I ostale radne grupe su svojim dnevnim sastancima i zaključcima doprinijele boljem funkcioniranju kampa i boljem razumijevanju kulturoloških i regionalnih razlika između sudionika.

savjeti za uspješne direktno-demokratske raspraveSavjeti za uspješne direktnodemokratske rasprave – rezultat rada radne grupe Direktna demokracija

Ovaj događaj je još dodatno učvrstio već postojeće veze između organizacija članica CDN-a, ali i otvorio nove mogućnosti suradnje i djelovanja unutar regija i između organizacija koje su se na ovom kampu susrele po prvi put.
Nadamo se da će se stvoreni kontakti i međusobna solidarnost nastaviti jer će nam svima dobro doći u vrućoj (političkoj) europskoj jeseni koja nam slijedi!
.
Jedan od rezultata ljetnog kampa je i video koji pokazuje što demokracija predstavlja za sudionike kampa, a možete ga pogledati ovdje.
  
Zeleni prozor

postersc_allfunders

Kamp je proveden uz financijsku potporu Europske fundacije za mlade (European Youth Foundation), Heinrich Böll fundacije Hrvatska i Zelenog foruma iz Švedske (Green Forum, Sweden)